top of page

mountainbike& GRAVEL

In West-Vlaanderen is het Heuvelland het mountainbikeparadijs bij uitstek!

Voor de beginnende biker is de bewegwijzerde Blauwe lus Poperinge ideaal om de streek te ontdekken. De route van 35 km vertrekt in Reningelst aan het voetbalveld > langs hoppevelden > door lange gravelpaden > stad Poperinge > Poperingse wijngaard > Abele centrum  > langs de Franse grens  > gravelpaden > glooiende Heuvelland > Kinderbrouwerij Reningelst. Deze blauwe lus is te koppelen aan de groene lus Heuvelland.

Startend vanuit Kemmel  tot Cassel kan een getrainde mountainbiker meer dan 1500 hoogtemeters bedwingen. 

TRAIL RUNNING

De doorwinterde loper vindt in het Heuvelland kilometers onverharde paden, golvend en slingerend door bos en veld.

WANDELEN

Wandelaars kunnen het Heuvelland verkennen vanuit Reningelst of Westouter. Paadjes brengen hen tot de Kosmos, het Molenhof of wijngaarden.

BIEREN

Poperinge is de streek van kwalitatieve en aromatische hoppe. Poperinge en deelgemeente Watou telt verschillende bekende brouwerijen, zoals de Sint-Bernardus brouwerij. Het hoppemuseum in Poperinge vertolkt het teeltproces met degustatie van meer dan 100 topbieren. De biobrouwerij De Plukker scheert momenteel hoge toppen. Bieren als Hommelbier, Sint-Bernardus en Pannepot klinkt de bierliefhebber bekend in de oren. 

Trappisten

Het beste bier ter wereld (West-Vleteren) wordt ook in de omgeving van Poperinge gebrouwen, met Poperingse hoppe. Deze schaarse trappist is enkel te consumeren in de herberg 'In de Vrede', dichtbij de Sint-Sixtusabdij. Op de top van de Catsberg wordt ook een trappistenbier gebotteld en een abdijkaas bereid. Uitgeweken cisterciënzers trappisten stichtten eind 1831 de abdij van Sixtus, te West-Vleteren.

Niet alleen de trappist van West-Vleteren geniet momenteel wereldfaam. Ook de innovatieve Struise Brouwers uit Oost-Vleteren, al meermaals verkozen tot beste brouwers van de wereld (ratebeer.com), brouwen bieren uit de top 30 van de wereld! Eén van de bieren (Pannepot) met subtiele koffie en chocolade of hun 30 vers getapte bieren blijven je na een bierdegustatie voor altijd bij!De brouwerij is toegankelijk op zaterdag van 14u tot 18u. Degustaties zijn mogelijk, na vooraf contact met  Carlo Grootaert (0495/28 86 23) of Urbain Coutteau (0494/23 15 75).

STRUISE BROUWERS

KINDER-

BROUWERIJ

Reningelst heeft een rijke brouwgeschiedenis.De bewaarde brouwerij is nu omgevormd tot de kinderbrouwerij, waar jong en oud gezellig kunnen tafelen, proevend van een Rookop bier tijdens de volksspelen van de kinderen.

WIJNEN

Tussen de Rode Berg en Zwarte Berg vind je de meest noordelijk gelegen wijngaarden van Europa. De wijnen van Entre-deux-monts en wijndomein Vidaigne cultiveren topwijnen. Op beide plaatsen kun je terecht voor een bezoek naar de wijngaarden of een wijndegustatie.

ZETELLIFT

De zetellift Cordoba, gekend vanuit de programma's Eigen Kweek en Taboe, verbindt de heuvel van de Baneberg met de Zwarteberg. Deze authentieke kabelbaan is ideaal om de verre omgeving te overschouwen, of de wijngaarden van Heuvelland te doorkruisen. 

Speelberg

Speelberg De Kosmos is een leuke speelzone van iets meer dan 7 hectare vlakbij het Hellegatbos op de Rodeberg. Op deze speelheuvel kun je naar hartenlust ravotten! Er is een klein speelpleintje van waaruit je je via tunnels en glijbanen naar de speelkuil kan begeven. In het speelbos vind je talrijke spelelementen en voor de artiesten onder jullie is er het amfitheater.

HOPPE

Hoppe (of hommel in de streek van Poperinge) is het onmisbare ingrediënt voor bier. De plant is familie van de hennepachtigen (Humulus lupulus), waarvan de hopbellen (meerbepaald de lupuline) gebruikt wordt als smaak en conserveringsmiddel van bier. Deze klimplant typeert het Poperingse platteland enorm, met zijn palenhoog klimvermogen in de hoppevelden in deze streek. De plant wordt eind augustus 'geplokt'. In de vroege lente kun je genieten van de 'hoppescheuten', het nieuwe witte goud...

SUPER HOP

De Poperingse hoppe onderscheidt zich in kwaliteit en aroma's. Het laatste decennium zweren de kleinere brouwerijen bij echte Poperingse hoppe, om hun sterkere aromatische bieren (karakterbieren en abdijdieren) mee te produceren. De Whitbread Golding hoppe geteeld op 1 km van het vakantiehuis wordt gebruikt voor de Leffe Royale! Het geeft een lichte citroentoets met licht harsachtig aroma die de overhand heeft op de gistsmaak zoals banaan en vanille.

HOPPESTOET

Iedere drie jaar is Poperinge het centrum voor de bierliefhebber. De hoppefeesten verenigt jong en oud om samen de hoppeteelt te vieren met een fris biertje in de hand. 

bottom of page