top of page

Gravel & mountainbike routes

mountainbike blauwe lus Poperinge

Deze mountainbike rit is uitgestippeld door enkele locals. Hij is biljartvlak, maar daarom niet minder uitdagend. Er zitten enkele lange offroad stukken in, richting Poperinge. Hij komt voorbij het Hoppemuseum. Ideaal om je mountainbike rit te combineren met bezoek aan het Hoppemuseum of een terrasje op de Grote Markt van Poperinge.  Op de paardenmarkt kan je ook iets eten in de brasserie de Hommelzak. Nadat je Poperinge verlaat via het Frimoutpark (eerste astronaut Dirk Frimout is geboren in Poperinge) krijg je een stevig stuk offroad naast de Vleterbeek onder de wielen geschoven. Het zal je stilaan opvallen dat je enkele glooiende hoppevelden doorkruist. De hoppe brengt je tot West-Vleteren, waar je alleen 'In de Vrede' het beste bier van de wereld van de trappisten van de Sixtus-abdij kunt proeven. Mis deze kans niet! Nadat je de Sint-Sixtusabdij verlaat met passage van de grot ga je richting de bossen van Vleteren. De prachtige hoppevelden brengen je terug richting Poperinge, om via de hommelvelden van Leffe Royale Reningelst moe en tevreden te bereiken...

Vakantiehuis Velogies ligt op het parcours van de gravel-mountainbike rit blauwe lus van Sport Vlaanderen

  • blauwe lus Sport Vlaanderen 35 km

  • Reningelst - Poperinge - Abele - Westouter

  • 35-40% off-road

  • start aan het huis richting het voetbalveld

  • volg de blauwe pijlen 

 

 

Reningelst, Westouter, Kemmel en Berthen zijn dorpen waar menig mountainbikers door reden. De parcours verenigen veel offroad singletracks met aanvaardbare hoogtemeters voor dit landsdeel. Bewijs hiervan is de organisatie van het BK Mountainbike 2018 op de Rode Berg aan de Kosmos.

Dezelfde heuvels (van links naar rechts vanuit zicht Poperinge) zoals de Kemmelberg, Scherpeberg, Rodeberg, Baneberg, Vidaigneberg, Zwarte Berg, Mont Vert, Mont Kokereel, Boeschepeberg en Catsberg kunnen ook perfect met de gravel- of koersfiets beklommen worden, getuige de spannende finales in Gent-Wevelgem!

Deze mountainbike rit van slechts 24 km haalt het beste uit onze streek. Je rijdt maar liefst bijna 500 hm op 80% offroad parcours. Onderschat deze rit niet, want bij een hoog tempo rijdt je hier constant in de rode zone. Wanneer je Reningelst buiten rijdt, word je meteen een stevige kuitenbijter onder de wielen geschoven in het voorgeborgte van de Sulferberg, bekend van de legendarische Belcanto classic. Aan de voet van de Sulferberg klim je offroad richting het Hellegat, waar de klimmers onder ons zich in de hemel wanen. Want hij wordt meteen gevolgd door de stevige klim richting de top van de Rodeberg (Kosmos). Insiders weten dat ze de kriekenboom van Eigen Kweek hier bijna kunnen aanraken. Net voor de parking van de Kosmos wordt een leuke offroad afdaling ingezet op steenslag, gevolgd door een lange afdaling tot de bossen van Westouter. Hierna wordt de tweede beklimming van de Rode Berg ingezet, inclusief de immens steile en technische slingerklim tot aan de Kosmos.

Hierna gaat het richting de Baneberg en Vidaigneberg. Geniet (als dit nog gaat) er ondertussen van de mooie wijngaarden van de Heuvellandse wijnen. Na de Vidaigne gaat het richting de Belgische kant van de Zwarte Berg, gevolgd door de trappen van de Franse zijde van de Zwarte Berg. Afdalingsgewijs wordt de Zwarte Berg verlaten richting Westouter om Reningelst terug binnen te rijden. 

bottom of page